søndag den 6. februar 2011

De vise ord: "Mubarak er et røvhul"

Facebook-revolutionen ruller, lad os støtte op

"Mubarak er et røvhul". Et enkelt budskab på et simpelt styke pap, der i en ung mands hænder vugger gennem menneskehavet i Kairos gader. Det er umiddelbart ikke den store tænker, der har stået bag de slagord, kan man umiddelbart synes, men skiltet giver et meget godt indtryk af, hvad der sker i Egypten lige nu. Folket kan sige lige nøjagtig det, som de ikke har turde sige nogensinde, nemlig at Mubarak er et røvhul. Sammen med en lille gruppe venner råber den unge mand på Mubaraks afgang nu og her, mens de sejler videre gennem menneskehavet i Kairo.
Det kan ligne en almindelig revolution – hvis en sådan da overhovedet findes – men det er det ikke. For selv om gaderne er fyldt op med demonstranter, der bakkes op af et stort flertal i den egyptiske befolkning, så er der kun en ting, der samler disse mennesker, og det er ønsket om, at Mubarak skal gå af. Der er ingen idé bag revolutionen, ingen politik, ingen tanker – ud over at den diktatoriske undertrykker, der har styrret Egypten med hård hånd i 30 år, Hosni Mubarak, skal gå af. Parolen om at "Mubarak er et røvhul", udstiller derfor meget præcist, hvad denne revolution handler om, nemlig at komme af med en diktator og skabe plads til en hidtil undertrykt befolkning, uanset hvilken politisk overbevisning hver og én af disse mange millioner egyptere har.

Fattigdom og håb
Fattigdom, sult og politisk undertrykkelse er den cocktail, der blandt den egyptiske befolkning har skabt vreden og det inderlige ønske om reform. Facebook er mediet, der nu gør revolutionen mulig. Ikke aviser, ikke radio, ikke tv, og ikke kritiske journalister eller andre tænkere. Nej, mediet er facebook, og tænkerne bag er almindelige mennesker, der har skabt en lang række små netværk på internettet. Med facebook er det nemlig blevet muligt at ytre sig i nogenlunde tryghed for, at sikkerhedspolitiet ikke pludselig banker på døren, og med de muligeheder er facebook-revolutionen blevet skudt igang. Efter tunesisk forbillede bredte budskabet om demonstration mod regimet og Mubarak sig som en ørkenvind på facebook, og pludselig var Tahrir Pladsen fyldt op med så mange unge demonstranter, at det har været umuligt for det ellers brutale styrre at slå ned.
Ikke engang blandt den politiske opposition, som der trods alt eksisterer i egypten, har spillet nogen rolle i opstanden, og det understreger denne facebook-revolutions apolitiske grundlag. I oppositionen sidder nemlig ældre mænd, der formentlig undrer sig lige så meget som Hosni Mubarak over, hvordan pokker denne opstnd pludselig kunne opstå ud af det blå. Svaret er facebook.

Politisk samling
Men en stærk politisk diktator, der nu formentlig – og forhåbentlig – bliver presset til at gå af, bliver der skabt et politisk tomrum, som skal fyldes ud. Det er svært at gøre fra den ene dag til den anden, og derfor frygter nogen, at dette politiske tomrum vil blive udfyldt af yderligtgående islamister. At vestlige politikere kommer med meldinger om, at det derfor måske er bedre at holde med Hosni Mubarak, fordi han trods alt kan sikre stabilitet, er dog ganske enkelt usmageligt.
Vi prædiker selv demokrati mange steder i verden, så må vi også have tillid til, at dette forherligede system kan løfte opgaven, når nu egypterne selv ønsker det. Vi kan ikke bare prædike demokrati og så trække sin støte tilbage, fordi det er uvist, om vi nu i vesten vil kunne lide de politikere som et frit, demokratisk Egypten vil stemme ind i deres nye parlament – sådan fungerer demokrati heldigvis ikke.
Vi står med 80 millioner egyptere, som hvert år bliver en million flere, og heraf fastholdes langt størstedelen i fattigdom og sult af et totalitært styrre. Ja, sådan har det været i mange år, og vi har vidst, hvad vi har kunne forvente af den egypteiske diktator, Mubarak. Men den form for stabilitet kan vi da under ingen omstændigheder støtte, hverken direkte eller inddirekte. Især ikke, når den fattige, og undertrykte befolkning nu har taget skeen i egen hånd og gået mod deres diktator, som vestlig lande har støttet både politisk og økonomisk gennem hele hans regimes levetid.
Det er pinligt nok, at vi har set bort fra diktaturets undertrykkelsen og støttet Hosni Mubarak gennem de sidste 30 år. Det vil kun være dobbelt pinligt, hvis vi ikke støtter op om befolkningen, der nu med facebooks hjælp – og på trods af vestlig støtte til Mubaraks regime – har fået håb om et demokratisk Egypten.
Lad os derfor støtte fuldstændig op om en demokratisk udvikling i Egypten og i hvert af de øvrige lande i Mellemøsten, hvor facebook-revolutionen lige nu ulmer. Det vil kun klæde hele den danske politikerskare at gå åbent og utvetydigt ind i kampen for frihed og demokrati. De kunne meget passende gøre det ved at stille op til interviews og sprede det glade budskab: "Mubarak er et røvhul!"


/MP

Ingen kommentarer:

Send en kommentar