søndag den 16. januar 2011

Nødhjælp erklæres død

Nytter det overhovedet at hjælpe Den Tredje Verden?

Mere end 13.000.000.000 (13 billioner) kroner har verden brugt på at udvikle Den Tredje Verden de seneste 50 år, og mere end 40 procent af verdens befolkning lever stadig for under to dollars om dagen. Har nødhjælp og udviklingsbistand været forfejlet? Ja, argumenterer Dambisa Moyo i sin bog "Dead Aid". Her lyder argumentet:

"Aid has not lived up to expectations. It remains at the heart of the deveopment agenda, despite the fact that there are very compelling reasons to show that it perpetuates the cycle of poverty and derails sustainable economic growth."

Dambisa Moyo mener, at nødhjælp og udviklingsbistand har været en faktor, der har fastholdt Den Tredje Verden og især Afrika i fattigdom, da pengestrømmen har dræbt enhver form for initiativ til selv at gøre noget ved problemerne. Hun argumenterer i sin bog detaljeret, hvordan vestens gode vilje har været med til at korrumpere og fastholde afrikanske nationer i fattigdom. Løsningen er, siger Dambisa Moyo, at vi helt afvikler nødhjælp og udviklingsbistnad over en femårig periode. Det vil give Afrika en chance for at klare sig selv, mener hun.

Ny taktik i udvikling
Zambiske Dambisa Moyo fremfører et provokerende argument, som nok ikke møder meget umiddelbar forståelse blandt verdens mange dedikerede nødhjælpsarbejdere. Indiskutabelt er det dog, at verden stadig har alt for mange fattige. At nødhjælp og udviklingsbistand ikke har virket som planlagt er også svært at modarumenter. At Den Tredje Verden derimod ville have haft det meget bedre, hvis vi ikke vi havde brugt de seneste 5 årtier på at forsøge at afhjælpe fattigdom i Den Tredje Verden, er dog en kontrafaktisk påstand, som Dambisa Moyo i mine øjne ikke kan underbygge i sin bog.
Det er i dag tydelig for enhver hjælpeorganisation, at ubetingede pengedonationer i længden ikke gør nogen forskel, og ja måske forværrer det endda situationen, som Dambisa Moya argumenterer. Men vi er blevet klogere med tiden, og der er ingen lande eller organisationer med respekt for sig selv, der kunne finde på bare at sende en pose penge afsted for at afhjælpe et fattigdomsproblem. Fokus er flyttet i udviklingsbistandens indsats, og hvor der før blev fokuseret på at yde nødhjælp i katastrofesituationer, bliver pengene i dag brugt på at påvirke hele samfundssystemer. Populært og forenklet sagt har den generelle tendens indefor udviklingsbistand gået fra at give en fisk til at give en fiskenet og undervisning i at fiske. En tendens som rigtig tog fart i løbet af 90'erne, og som idag er logik for alle og enhver, der beskæftiger sig med nødhjælp og udvikling. De seneste tal viser da også, at det gennem de seneste 10-20 år er begyndt at gå den rigtige vej i forhold til bekæmpelsen af fattigdom.
Selv om der stadig er et stykke vej til at nå FNs Mellenium Development Goals, som blev underskrevet i år 2000, og som skulle være nået i 2015, så er vi trods alt nået et godt stykke af vejen (se links i bunden af indlægget). Ikke mindst takket være den moderne nødhjælp og udviklingsbistand, som har været med til at bane vejen for positiv udvikling i Afrika.

Tag et kig i spejlet
Set i lyset af de seneste års positive udvikling er Dambisa Moyos kritik forfejlet, men ikke desto mindre har hun nogle gode pointer, som det er værd at hæfte sig ved i arbejdet for at hjælpe Den Tredje Verden. Og selv om mange organisationer afskriver hendes kritik med hovedrysten, så mener jeg nu, at det er meget sundt at tage et kig i det spejl, Dambisa Moyo holder op foran verden. For hendes perspektiv afslører trods alt nogle af de fejl, mange i nødhjælpsverdenen har haft svært ved at erkende, og der er stadig en række interessante problemstillinger, som er værd et kigge nærmere på. Blandt andet omkring de kreditter, vi giver afrikanske stater, og den samhandel, vi har med Den Tredje Verden. Problematikker som jeg vil komme ind på i senere blog indlæg.
Indtil da kan jeg kun opfordre dig til at læse bogen, som jeg er sikker på både vil forarge og forbløffe de fleste læsere.

/MP


"Dead Aid" kan købes for omkring 75 kroner lige her: 

Læs mere om Millenium Development Goals lige her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar