lørdag den 19. februar 2011

Danmark forskanser sig

Ritzau lukker af for Afrika, Latinamerika og Sydøstasien

"All in all it's just another brick in The Wall". Pink Floyd flyder ud af mine højttalere. Jeg kunne ikke lade være med at sætte cd'en på, da jeg hørte denne skrækkelige nyhed: Ritzau har skåret ned på udlandsredaktionen, og det betyder nu, at nyheder fra Afrika, Latinamerika og Sydøstasien ikke længere vil blive dækket fast. Det inkluderer nyheder fra lande med buldrende økonomiersom Brasilien, Sydafrika og Malaysia, samt konfliktramte lande som DR Congo, Timor og Columbia. Argumentet lyder, at Ritzaus hovedkunder ikke vil have nyheder fra Den Tredje Verden, og derfor vil man selvfølgelig ikke spilde tid på at lave disse nyheder længere.
Hvad der er mest bedrøvende ved jeg ikke. At aviser ikke efterspørger nyheder fra de dele af verden, hvor vi både finder de allerstørste konflikter og de allerstørste vækstområder for verdensøkonomien, er mig simpelthen ubegribeligt. At danske læsere, seere og lyttere tilmed synes at være bedøvende ligeglad med denne del af verden, er dog mindst lige så bedrøvende fakta.
Til historien hører også, at med denne nedprioritering af stof fra Afrika, Latinamerika og Sydøstasien rammer man også den minimale opmærksomhed, som konflikter, hungersnød og naturkatastrofer trods alt har fået i de danske medier hidtil. Ærgerligt synes jeg, og opfordrer derfor alle til at efterspørge flere internationale nyheder i deres hverdag – måske vil medierne lytte.

Glemt globalisering
Vi lever i en verden, der bliver mere og mere globaliseret, og alle er enige om, at fremtiden for Danmark og dansk økonomi ligger ude i verden, som vi i højere grad kommer til at samarbejde med. Hvorfor vi forskanser os som vi gør i disse år, er derfor svært at forstå. Vi gør det sværere for uddannet arbejdskraft at komme ind i landet, vi gør det sværere for studerende at tage internationale uddannelser, vi lukker af for fremmede kulturer med vores egen selvtilstrækkelighed, og nu begynder vi også at lukke af for nyheder og informationer fra omverdenen.
Det gamle ordsprog, der handler om, at når forandringens vinde blæser, så bygger nogen læhegn, andre bygger vindmøller, er åbenbart ikke helt sand for Danmark – nej, vi bygger ikke læhagn, vi bygger solide mure. Toldmure, vidensmure og nu også informationsmure.
Det er altså ikke den vej, vi skal Danmark. Hverken hvis vi vil en god fremtid for Danmark og dansk økonommi, eller hvis vi vil en god fremtid for de fattige lande i Den Tredje Verden, der netop primært befinder sig i Afrika, Latinamerika og Sydøstasien. Vi må ikke forskanse os bag sådan en mur.
Næste nummer på Pink Floyds The Wall rinder ud med ordene: "Mother, did it need to be so high?"

/MP

1 kommentar:

  1. Kære Mads,

    Jeg må indrømme ikke at have opdaget bloggen her før nu. Det er yderst interessant det du skriver, og ærgerligt, at den nu ser ud til være lukket ned. Håber ikke det er pga. manglende respons - jeg kender som blogger (hos http://www.udenriget.dk, en blog om dansk udenrigspolitik i bred forstand) godt vanskeligheden af at tiltrække så bredt et publikum og kommentatorskare, som man godt kunne ønske sig.

    Anyway, hvis du nogensinde skulle få lyst til at skrive noget til Udenriget.dk om udviklingspolitik eller andet (desværre ulønnet), må du endelig sende mig en mail på friis@udenriget.dk. Vi har altid brug for dygtige gæsteskribenter! Udenriget.dk blev startet i efteråret 2010, og hvert indlæg har som 'baseline' typisk mellem 100-500 læsere.

    Med venlig hilsen,
    Søren Friis

    SvarSlet