lørdag den 17. december 2011

EU stopper omstridt fiskeriaftale med besættelsesmagt

Europæiske fiskere har i årevis trawlet vandene ud for besatte Vestsahara. Det har EU betalt besættelsesmagten Marokko for, men den aftale er nu endelig blevet stoppet.

Worradmu
Marokko har været besættelsesmagt i Vestasahara siden 1975, og indtil nu har EU og danske politikere stiltiende accepteret besættelsen ved at indgå aftaler med Marokko om fiskerirettighederne ud for det bestatte Vestsahara. Det ser dog nu ud til, at Europa-Parlamentet efter lang tids pres og krtik nu har sat en stopper for fiskeriaftalen med Marokko. Europæiske fiskebåde er derfor med øjeblikkelig varsel blevet bedt om at forlade marokkanske farvande.

Godt nyt for flygtninge
Det kan være starten på et større pres på Marokko, der har forvist store dele af Vestsaharas befolkning til ørkenområderne i øst. Her sidder de i midlertidige flygtningelejre – hvoraf flere har rundet de 20 år – og lever af den nødhjælp, de kan få fra velgørende organisationer. Paradoksalt nok betyder det, at blandt den sparsomme mad, de få udleveret, blandt andet kan nyde dåsetun fra Thailand, mens europæiske fiskebåde gennem EU betaler besættelsesmagten, Marokko, for at gennemtrawle de vande, som dette folk normalt plejede at leve af. At flygtningelejrene i ørkenen er afskåret fra kysten og den vestlige del af Vestsahara med pigtråd og mineområder gør kun situationen endnu mere kritisabel.

Ny kurs?
Heldigvis ser det nu ud til, at EU har ændret kurs på denne yderst penible affære. Men om presset på at få Marokko til at forlade det besatte Vestsahara også vil blive sat ind på andre økonomiske, politiske og diplomatiske omrpåder, hvilket det som minimum kræver, må kun tiden vise.
DenTredjeVerden.blogspot.com følger selvfølgelig situationen.

/MP

Læs tidligere blogindlæg om situationen i Vestsahara her:

Læs blogindlæg på Udenriget.dk om EU's kursændring her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar