mandag den 20. december 2010

Se problemet i øjnene

Vi skal bekæmpe fattigdom ikke terrorisme

Hvad er verdens største problem lige nu? Hvis du stiller det spørgsmål til folk på gaden, vil du formentlig primært høre to svar: Terrorisme og klimaforandringer. Klimaforandringerne er vi begyndt at imødekomme – om end flere årtier for sent, så ser det nu endelig ud til, at der endelig er begyndt at komme en politisk velvilje til at gøre noget ved problemet.
  I mine øjne er det dog langt mere interessant, hvordan vi forholder os til bekæmpelsen af terror. For hvordan bekæmper vi terror? Jo, vi bruger milliarder af dollars, euros og kroner på militær, efterretningstjenester og kontrol af mennesker – både herhjemme men specielt i Den Tredje Verden, hvor verdens terrorister ofte kommer fra. Det er helt forkert i mine øjne. For jeg ser ikke terrorisme som verdens største problem lige nu, jeg ser det som et symptom på verdens største problem lige nu. Og verdens største problem er den enorme fattigdom, der hærger i hele Den Tredje Verden. Og den fattigdom betyder, at milliarder af mennesker lever i håbløs fattigdom uden udsigt til nogen som helst bedring. Det skaber desperate mennesker, og nogen gange vil det uundgåeligt være terrorisme mod det verdenssystem, der fastholder Den Tredje Verden i denne form for fattigdom, der bliver deres udvej fra den håbløse situation. Med andre ord terrorisme mod vesten.
  At bruge pengene på bekæmpelse af fattigdom i stedet for terrorisme er derfor i mine øjne den rigtige vej frem. Men det er desværre lettere sagt end gjort. Men lad os alligevel forfølge tanken.

Ikke bare symptombehandling
Hvad nu hvis vi satte alle sejl ind på at afskaffe fattigdom, åbne vores markeder for Den Tredje Verden og gav verdens fattige lande en fair chance. Jo, det ville koste milliarder af kroner, dollars og Euro, men tænk på, hvor mange mennesker, der vil få det bedre. Hver en øre og hver en cent kan ikke blive brugt bedre i mine øjne. Ingen steder vil man kunne skabe så meget ekstra livskvalitet ud af pengene.
  Og tænk engang, hvad vi selv kunne få ud af det. Ganske vist giver vi pengene væk. Men tænk på, hvad vi selv kan spare. Alle de førnævnte milliarder af dollars, euros og korner, der bliver brugt på at bevare relativ fred i områder, der plages af uroligheder på grund af fattigdom og udigtsløse liv. Tænk på, hvad vi kan spare på bekæmpelse af terrorisme på samme konto. Tænk på, hvad vi kan spare på bekæmpelse af pirateri.
  Det er netop disse milliarder, vi burde bruge på at udrydde fattigdommen i verden. Alt andet er symptombekæmpelse – det virkelig problem er fattigdom, ikke islamistisk terrorisme eller arrige, afrikanske pirater, som mange politikere ellers ynder at give skylden.

Ting tager tid
Økonomisk kaos vil det skabe, hvis man omlagde verdensøkonomien sådan fra dag til dag. Verdensøkonomien er en enorm supertanker, vi skal forsøge at styre og omlægge, og det vil tage år bare at ændrer kursen en smule, hvis ikke det skal have voldsomme konsekvenser. Men vi må have i baghovedet, at det er det, vi arbejder hen imod. Det husker jeg, at du husker på, næste gang du skal sætte kryds på en stemmeseddel, uanset om det er til folketingsvalg eller til europaparlamentsvalg. Stem på en, der har mod til at se verdens allerstørste problem i øjnene – nemlig fattigdom.

/MP

Ingen kommentarer:

Send en kommentar