mandag den 6. december 2010

Pinlige Pind

FN beder om mere hjælp, men Pind skærer ned

I tirsdags bad FN medlemsnationerne om mere end 40 milliarder kroner. Pengene skal bruges til at hjælpe de 50 millioner mennesker, der forventes at blive fordrevet fra deres hjem i 2011. De vil blive tvunget på flugt af krige og naturkatastrofer, og pengene er nødvendige for at kunne hjælpe disse flygtninge i nærområdet. Pengene skal bruges til det allermest nødvendige som telte, medicin, mad og rent drikkevand, så disse fordrevne overhovedet kan få en chance for at overleve. Med andre ord er der tale om helt basale midler til at yde hjælp i flygtningenes nærområder, og det er netop her, regeringen tidligere har sagt, at Danmark bør yde sin flygtningehjælp i stedet for at tage imod flygtninge i Danmark. Altså er hjælp til flygtninge i nærområderne det etiske argument for at opretholde det, regeringen kalder en fast og fair udlængepolitik. Derfor burde dette nødråb fra FN blive imødekommet netop i Danmark, der i disse år gør alt for at forsegle sig og holde flygtninge og indvandrere ude af landet.Det kommer vi tilbage til.

Pind flytter bistandskroner
Kun tre dage efter FNs bøn til medlemsnationerne kommer udviklingsminister, Søren Pind (V), med et udspil til den fremtidige danske bistandspolitik. Han vil flytte danske bistandspenge over i en såkaldt ”frihedspulje”, der skal bruges på at bekæmpe radikalisering og fremme demokrati i verdens fattige lande. I samme omgang vil han næsten halvere antallet af de lande, som Danmark hjælper med udviklingsbistand. Søren Pind har selv kaldt det en lille, symbolsk pulje, men den kommer til at indeholde et trecifret millionbeløb, som ellers skulle være brugt på udviklingsbistand til verdens fattigste lande. I stedet skal pengene nu bruges på noget, der mest af alt ligner sikkerhedspolitiske aktiviteter - og hermed menes sikkerheden i Danmark set i forhold til terrortruslen og vel at mærke ikke sikkerheden i den tredje verden. Puljen vil dog fortsat indgå i budgettet under overskriften udviklingsbistand.

Regeringen modsiger sig selv
Det virker absurd, at vores uviklingsminister, Søren Pind, vil flytte et trecifret millionbeløb fra udviklingsbistand til sikkerhedspolitiske tiltag, når FN få dage i forvejen har bedt medlemslandene om flere penge til at hjælpe de 50 millioner flygtninge, som på grund af krige og naturkatastrofer vil blive drevet fra hus og hjem i 2011. Søren Pind ignorerer på den måde fuldstændig FNs bøn. Set i et perspektiv, hvor vi gang på gang har hørt argumentet fra regeringen og Dansk Folkeparti, at vi skal hjælpe flygtninge i nærområderne i stedet for at sætte porten til Danmark på vid gab, virker det patetisk, at man igen skærer i udviklingsbistanden, der netop kan være med til at give disse mennesker en mulighed for at blive i nærområdet og vende tilbage til deres hjem, når følgerne af krig eller naturkatastrofe har fortaget sig.

Sikkerhedspolitik eller udviklingspolitik
Søren Pinds forslag har mødt en del kritik fra en række NGO’er, men kritikken er hurtigt forstummet. Det skyldes formentlig flere ting: For det første interesserer mange danskere sig ikke for, hvordan udviklingskronerne bliver brugt, og så gider medierne heller ikke følge op med kritikken. For det andet synes en del danskere desværre, at det er helt i orden at skære på ulandsbistanden og bruge pengene på sikkerhedspolitik i stedet. Endeligt er danskerne måske blevet vant til, at regeringen finder på forskellige undskyldninger for igen at skære i udviklingsbistanden, som har været på skrump siden 2001. At skiftende ministre – og nu Søren Pind – stædigt fastholder, at omlægning af udviklingsbistand til militære aktioner og lignende stadig skal betragtes som udviklingsbistand, der primært skal hjælpe verdens fattigste, er simpelthen pinligt. Det må stå klart for enhver, at her vil pengene blive brugt på danske og vestlige sikkerhedspolitiske interesser. At pengene bliver taget direkte fra verdens fattigste, hvoraf yderligere 50 millioner forventes at blive drevet på flugt i 2011, gør ikke denne sag mindre pinlig for regeringen og "udviklingsminister" Søren Pind.

/MP

Ingen kommentarer:

Send en kommentar